Tekâmül

Amasya Yolu Üzerinde İbrahim Hoca Türbesi

Anadolu topraklarında seyahat ederken bir türbeye denk gelmemek neredeyse imkânsızdır. Kendilerine ilim ve irfan verenlere her zaman saygı duymuş bu millet, onların vefatından sonra da o maneviyatı diri tutmak için kabirlerini özenle imar etmiş ve etraflarında toplanmışlardır. Bu türbelerin en nihai amacı o zâtların varlığının hissedilmesi ve maneviyatın diri tutulmasıdır.

Tokat üzerinden yola çıkıp Erbaa, ardından Taşova ve oradan da Amasya’ya doğru yolculuk yapanların belki gözüne çarpmıştır, yol kenarında yeşil bir tabela bulunuyor. Şehirler arası yol olduğu için tabela bir çoğumuzun dikkatini çekmiştir ama ne olduğunu bilip de ziyaret eden azdır diye düşünüyorum. Bir zaman bu tabela benim de alâkamı çekti ve kendi kendime söz vermiştim burayı ziyaret edeceğim diye. Elhamdülillah 2020 senesinin eylül ayında tabelayı görünce arabayı kenara çektim. Yeşil tabelada “Alucralı Koca İbrahim Hoca Hazretleri Türbesi” yazıyordu. Öğrendim ki bu mübarek zâtın göç eylediği Alucra, Giresun’un bir kasabası imiş. Şu anki adı ile Zıhar köyünde bir tekke varmış ve orada hocalık yapıyormuş. 1878 yılında Rusların Anadolu topraklarını işgali sırasında İbrahim Hoca bil-mecburiye tekkesinden çıkıp Amasya’ya göç eylemiş.

Tabelanın işaret ettiği yönde dağlık bir tarla ve araziler vardı köylülerin yardımı ile türbeyi eski mezarlıkların arasında ağaçlık bir sahada buldum. Türbe bakımsız ve küçük bir şekilde yapılmış, insanların abdest alabilmeleri için önüne küçük bir hayrat çeşmesi yapılmış. Hayır sahibi köylüler türbenin temizliğini sıra ile yapıyorlar. Önünden küçük bir köy yolu geçiyor demek ki insanlar gelip geçtikçe türbe ile ilgileniyorlar. Biz de bir fatiha-i şerife okuyup mübareğin huzurundan ayrıldık. Eğer sizin de yolunuz o tarafa düşerse uğramayı ihmal etmeyin.

Reklam
BU İLÂNI SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA NEŞRET
ZİYARETÇİ TESBİTLERİ

Henüz fikir beyân edilmemiş. İlk tesbiti siz yapabilirsiniz.

BİR TESBİT YAZ